În ce fel ajută propolisul la tratarea rănilor și combaterea agenților patogeni în caz de infecție?

Propolisul este un produs apicol pe care oamenii au început să-l folosească cu mii de ani în urmă pentru proprietățile sale medicinale miraculoase. În Grecia antică propolisul se utiliza în tratamentul abceselor, iar egiptenii se foloseau de el pentru îmbălsămarea mumiilor.

Propolis
Propolis

Compoziția propolisului diferă în funcție de locația stupilor și tipul de flori la care albinele au acces. Astfel, se pot remarca unele diferențe între propolisul obținut pe continentul american și cele din Asia sau Europa.

Propolisul comercializat în țara noastră este cunoscut ca unul din cele mai bune produse de tipul său din întreaga lume. În Asia mai ales, produsele apicole românești sunt la mare căutare datorită standardelor înalte de calitate pe care au reușit să le atingă datorită factorilor de mediu favorabili.

Din ce este alcătuit propolisul?

Propolisul este format dintr-un complex de substanțe cu rol esențial în menținerea echilibrului în interiorul organismului uman. O parte din aceste substanțe se numesc flavonoide și reprezintă o clasă de metaboliți secundari ai plantelor care se găsesc în principal în fructe, legume, plantele de ceai și vinul roșu.

Flavonoidele au captat atenția oamenilor de știință de ceva vreme încoace și se pare că ele sunt responsabile pentru multe din proprietățile benefice asupra organismului ale diferitelor produse apicole.

Efectele propolisului asupra corpului uman

Când vine vorba de propolis, există încă mult loc de aprofundare a cercetărilor științifice. La ora actuală cunoștințele noastre cu privire la acest produs apicol miraculos sunt încă modeste, dar ceea ce se cunoaște sigur este faptul că el asigură o protecție sporită împotriva bacteriilor, virusurilor, dar și contra ciupercilor. Astfel, el crește rezistența organismului la factorii patogeni atunci când este administrat ca produs pentru uz intern și accelerează vindecarea când este aplicat la exterior, direct pe o zonă afectată.

În cazul rănilor, motivul pentru care propolisul ajută la vindecare și combate răspândirea infecției este faptul că are un conținut mare de pinocembrină, o substanță antioxidantă cu rol antiinflamator și antimicrobian. Astfel, chiar și în tratamentul arsurilor, propolisul grăbește vindecarea și refacerea țesuturilor bolnave.

Un experiment de laborator la care s-a folosit extract de propolis pentru vindecarea unei leziuni la nivelul cavității bucale, a dovedit că acest produs apicol este mai eficient chiar decât cremele cu steroizi deoarece reduce nivelul mastocitelor.

Ce riscuri implică tratamentul cu propolis pentru vindecarea rănilor?

Așa cum am menționat și în rândurile de mai sus, există încă multe informații necunoscute atunci când se ia în considerare tratamentul cu propolis. Dar unul din lucrurile de care ne asigură cercetătorii este acela el nu implică efecte secundare cu un risc crescut, mai ales dacă este folosit pentru uz extern în tratamentul leziunilor. Atâta timp cât nu suferiți de alergie la miere sau alte produse apicole, nu aveți niciun motiv de îngrijorare pe perioada tratamentului cu propolis.

Administrat pe cale orală, propolisul poate înrăutăți condiția bolnavilor de astm sau celor cu risc crescut de sângerare și de aceea dacă suferiți de astfel de afecțiuni este recomandat să discutați cu medicul dumneavoastră curant înainte de a începe o cură.

De asemenea, înainte de a vă supune unei intervenții medicale, este bine să luați o pauză de la cura cu propolis chiar dacă nu aveți alergii, deoarece substanțele pe care acesta le conține îngreunează coagularea sângelui, crescându-i fluiditatea și implicit promovând riscul de sângerare.

Cum se folosește propolisul pentru diferite afecțiuni?

Ca tonic pentru sistemul imunitar, propolisul se poate consuma amestecat cu puțină miere sau pe un miez de pâine cu o jumătate de oră înainte de mesele principale. Pentru copiii de peste 7 ani, doza zilnică de propolis recomandată este de câte 10-30 de picături de trei ori pe zi, iar pentru adulți de câte o linguriță de trei ori pe zi.

Extern, propolisul se folosește sub formă de badijonaj local. El are o acțiune cicatrizantă, anestezică, antimicrobiană și antiinflamatoare. Ca tratament extern, el este ideal pentru eczeme infecțioase, răni superficiale și micoze, iar odată desfăcut se recomandă păstrarea sa în locuri ferite de umiditate și căldură pentru ca proprietățile sale originale să rămână nealterate.

Comenzi telefonice: Contact Telefonic Enigma Constanta0722.69.22.44